Toprağından oksijen üretildi! Ay’da kalıcı yaşam için büyük adım

Çinli Bilim İnsanları Ay’da Oksijen ve Metan Üretme Yöntemi Geliştirdi

Ay’da kalıcı yaşamın kurulması hedefi doğrultusunda Çinli bilim insanlarından çığır açıcı bir adım geldi. Hong Kong Çin Üniversitesi’nden kimyager Lu Wang ve ekibi, Ay toprağından oksijen ve metan üreten yeni bir yöntem geliştirdi. Bu yöntem, Ay’da yerel kaynakların kullanılmasıyla altyapı kurulum maliyetlerini azaltırken enerji verimliliğini de artırıyor.

Fototermal Kataliz Yöntemiyle Su Oksijene ve Metana Dönüştürülüyor

Yöntemde, Ay toprağındaki suyu güneş ışığıyla ısıtarak karbondioksit ile reaksiyona sokarak oksijen ve metan elde ediliyor. Bu süreç, “fototermal kataliz” olarak adlandırılıyor. Bilim insanları, Ay’ın kutup bölgelerinde sürekli gölgede kalan kraterlerde suyun bulunduğunu ve bu suyun metan üretiminde kullanılabileceğini belirtiyorlar.

Bununla birlikte, Çinli ekibin yaptığı laboratuvar deneyleri, Ay yüzeyinde bu yöntemin hayata geçirilebileceğine dair güçlü bir işaret veriyor. Ancak, NASA uzmanları bazı teknik zorluklara dikkat çekiyor. Uzmanlara göre, Ay toprağı iyi bir ısı yalıtkanı olduğu için tamamının ısıtılması zor olabilir ve süreçte gereken karbondioksit miktarı karşılanmayabilir.

NASA’nın Artemis Görevleri Bu Teknolojilerin Test Edilmesine Olanak Sağlayacak

Gelecekte kalıcı bir Ay üssü kurma vizyonuna katkı sağlayacak bu gelişmeler, NASA’nın Artemis misyonları ile bir araya gelebilir. NASA’nın 2027’de başlatacağı Artemis III ve devamındaki görevler, bu tür teknolojilerin Ay yüzeyinde test edilmesini sağlayacak büyük fırsatlar sunuyor. Çinli bilim insanlarının geliştirdiği yeni yöntem, bu testlerin bir parçası olabilir.

Related Posts

X’de yapay zeka gerilmi. Skandal sonrası üst düzey istifa

Paylaşımında iki inanılmaz yılın ardından X’in CEO’luğundan istifa etmeye karar verdiğini açıklayan Yaccarino, “Elon Musk ile X’e yönelik vizyonunu ilk kez konuştuğumuzda, bu şirketin olağanüstü misyonunu yerine getirmenin hayatımın fırsatı olacağını …

Grok hakkında erişim engeli kararı

Grok hakkında erişim engeli kararı

Tam 162 tanesi Dünya’ya teğet geçti: Bir gün çarpabilir mi?

NASA ve ESA’nın verilerine göre, son 1 yılda tam 162 asteroit Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçti. Uzaydan gelen bu yakın geçişler bilim insanlarını alarma geçirdi.

Kredi kartı kullanan herkes bu tuzağa düşebilir: Bir tıklamaya suç zincirine dahil olabilirsiniz

Kredi kartının yaygın biçimde kullanıldığı bu dönemde, dolandırıcılar radarına borçlu vatandaşları aldı. Nakit kullanımının azaldığı, alım gücünün düştüğü günümüzde insanlar geçimlerini kredi kartıyla sağlamaya çalışırken, dolandırıcılar bu durumu fırsata çevirdi.

Japon uzay aracı Ay’a neden çakıldı?

Japon uzay şirketi ispace, bu ay başında Ay’a iniş yapmaya çalışırken yüzeye çakılan Resilience adlı iniş aracının neden başarısız olduğunu açıkladı. Şirketin 24 Haziran’da yaptığı açıklamaya göre, aracın lazerli mesafe ölçüm sistemi (LRF) arızalandı. Bu da aracın doğru yükseklik verisi alamamasına ve frenleme sürecinin bozulmasına yol açtı.

Los Angeles olaylarında yağmalanan telefonlar güvenlik sistemine takıldı

Kaliforniya yönetimi sık sık yaşanan yağma suçlarına karşı cezaları ağırlaştırmak için harekete geçiyor.