NASA’daki kesintiler sıradaki uzay teleskobunun fırlatılmasına engel olabilir

Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönmesinin ardından NASA çevresinde artan endişe atmosferi, son günlerde daha da belirgin hale gelmiştir. Çünkü Trump yönetiminin yakın gelecekte duyuracağı bütçe taslağında NASA’nın bilimsel çalışmalar için ayrılan kısmın yarı yarıya azaltılması beklenmektedir. Bu durumun uzay ajansında ciddi bir krize neden olabileceği endişesi taşınmaktadır. Hatta neredeyse tamamlanmış olan bazı projelerin bile bu kesintiler nedeniyle yarım kalabileceği konuşulmaktadır.

Donald Trump’ın kesinti planlarıyla tehlikeye giren projelerden biri de “sıradaki James Webb” olarak bilinen Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu.

NASA, Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu Projesini Riske Atabilir

NASA tarafından geliştirilen bu uzay teleskobu, evrenin doğasını daha iyi anlamamıza olanak sağlayacak çok değerli veriler sunacaktı. Bu sebeple, bilim camiasında teleskobun bir an önce fırlatılıp gözlem yapmasının heyecanla beklenildiği biliniyordu. Fakat şimdi bu beklenti tehlikeye girebilir. Eğer gündemdeki bütçe kesintisi gerçekleşirse, NASA’ın Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu’nu askıya almak zorunda kalabileceği haberleri yayılmaktadır.

Dikkat çeken husus, uzay teleskobunun yapım aşamasının neredeyse tamamlanmış olmasıdır. Ancak uzmanlara göre, bütçedeki olası kesintiler nedeniyle projenin sonlandırma aşamasına geçilmesinin artık mümkün olmayabileceği ifade edilmektedir. Projede daha önce görev alan David Spergel, bu projenin inşa sürecinde harcanan emek ve para göz önüne alındığında, projenin bütçesinin kesilmesinin mantıksız bir israf olacağını belirtmektedir.

Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu’nun risk altında olmasının en büyük nedenlerinden biri, NASA’nın azaltılacak bütçeyi nasıl harcayacağına ilişkin tam bir özgürlüğe sahip olmamasıdır. Zira Trump yönetimi tarafından, özellikle Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu gibi belirli programların tamamen kesilebileceği söylentiler arasındadır. Bu bağlamda tehlike altında olan bir diğer proje ise Mars Sample Return görevi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Related Posts

Tam 162 tanesi Dünya’ya teğet geçti: Bir gün çarpabilir mi?

NASA ve ESA’nın verilerine göre, son 1 yılda tam 162 asteroit Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçti. Uzaydan gelen bu yakın geçişler bilim insanlarını alarma geçirdi.

Kredi kartı kullanan herkes bu tuzağa düşebilir: Bir tıklamaya suç zincirine dahil olabilirsiniz

Kredi kartının yaygın biçimde kullanıldığı bu dönemde, dolandırıcılar radarına borçlu vatandaşları aldı. Nakit kullanımının azaldığı, alım gücünün düştüğü günümüzde insanlar geçimlerini kredi kartıyla sağlamaya çalışırken, dolandırıcılar bu durumu fırsata çevirdi.

Japon uzay aracı Ay’a neden çakıldı?

Japon uzay şirketi ispace, bu ay başında Ay’a iniş yapmaya çalışırken yüzeye çakılan Resilience adlı iniş aracının neden başarısız olduğunu açıkladı. Şirketin 24 Haziran’da yaptığı açıklamaya göre, aracın lazerli mesafe ölçüm sistemi (LRF) arızalandı. Bu da aracın doğru yükseklik verisi alamamasına ve frenleme sürecinin bozulmasına yol açtı.

Los Angeles olaylarında yağmalanan telefonlar güvenlik sistemine takıldı

Kaliforniya yönetimi sık sık yaşanan yağma suçlarına karşı cezaları ağırlaştırmak için harekete geçiyor.

Pebble ruhu geri geliyor: Eski modellere model dokunuşlar

Core Devices’in kurucusu Eric Migicovsky, geliştirdiği yeni mobil uygulamanın sadece Core 2 Duo için değil, eski Pebble saatler için de çalışacağını açıkladı. Bu gelişme, yıllar önce piyasadan çekilen Pebble Time ve Pebble 2 modellerini yeniden …

Geleceğin lojistiği! Kargolardan drone hamlesi

Türkiye’nin önde gelen kargo şirketlerinden bazıları, lojistik sektöründe devrim niteliğinde bir adım atarak otonom drone’larla teslimat hizmetine başladı. İlk olarak deneme uçuşlarını başarıyla tamamlayan şirket, artık belirli bölgelerde drone’larla …