IMF’den kritik Türkiye raporu: Dolar tahmini 45 lirayı aştı

IMF, Türkiye İçin Büyüme ve Kur Beklentilerini Güncelledi

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye’nin büyüme, enflasyon ve kur beklentilerini güncelledi ve Orta Vadeli Program (OVP) tahminleri arasında önemli farklar ortaya çıktı. IMF’nin Ekonomik Görünüm Raporu’na göre, hükümetin 2025 yılı için OVP’de öngördüğü yüzde 4’lük büyüme, IMF tarafından yüzde 2.7 olarak tahmin edildi. Bu tahminler, Ekim 2024 tahminlerine göre daha olumsuz bir tabloyu ortaya koyuyor.

OVP 3 Ayda 1 Güncellenmeli

IMF’nin raporunda, Türk Lirası karşısında doların değeri de büyük değişiklikler gösteriyor. Bu yıl için 1.5 lira, gelecek yıl için ise 5 lira artış öngörülüyor. İktisatçı Mahfi Eğilmez’e göre, 2025 yılı sonunda dolar kurunun 45.2 seviyesine ulaşabileceği hesaplanıyor. IMF’nin ise bu yıl için ortalama kur tahmini 41.8 TL olarak belirlendi.

Eğilmez, OVP’nin büyüme, enflasyon ve kur beklentilerinin gerçekçilikten uzak olduğunu belirterek, OVP’nin 3 ayda bir güncellenmesi gerektiğini vurguladı. En dikkat çeken nokta ise IMF’nin Türkiye’nin enflasyon durumunda yaşanan bozulma. IMF, Türkiye’nin 2025 enflasyon tahminini önceki rapora göre 7 puan artırarak yüzde 31 olarak güncelledi. Ancak hükümetin OVP’deki hedefi yüzde 17.5 iken, Merkez Bankası’nın ise yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 24 olarak revize edildi.

IMF’ye Göre Türkiye 2022’de ‘Sürünen Kur’a Geçti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Koşullar TCMB’nin kuru önemli ölçüde yönettiği bir süreç gerektiriyor” açıklamasıyla kontrollü kur politikasının uygulandığını duyurdu. IMF ise Türkiye’nin 2023’ten bu yana sürünen kur (kontrollü yükselen) rejimini benimsediğini belirtiyor. IMF’nin raporunda, Türkiye’nin uyguladığı kur politikası ‘sürünen kur’ kategorisinde değerlendiriliyor.

Related Posts

Apple’dan beklentilerin üzerinde gelir

Apple, 2025 mali yılının ikinci çeyreğinde 95,4 milyar dolarlık gelir ve 24,8 milyar dolar net kar açıkladı. iPhone satışlarının yüzde 2 artış göstermesi dikkat çekerken, şirketin maliyeti küresel tarifeler nedeniyle 900 milyon dolar artabilir.

ABD ile Ukrayna arasında “ekonomik ortaklık” anlaşması

ABD Hazine Bakanlığı, ABD ile Ukrayna arasında “ekonomik ortaklık” anlaşması imzalandığını duyururken, anlaşmanın bugüne kadarki askeri ve finansal desteği karşılığında ABD’ye Ukrayna’nın doğal kaynaklarına erişim imkanı sağlayacağı belirtildi.

Gece yarısı sürpriz mevduat faizi kararı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile yatırım fonları ve kısa vadeli TL mevduatları için uygulanan yüzde 15’lik stopaj oranını 3 ay süreyle uzattı. Uluslararası finans kuruluşları, 19 Mart operasyonlarının ardından ekonomi yönetiminin stopaj oranlarını düşürebileceğini öne sürmüştü.

Yoksulluğun gölgesinde 1 Mayıs: ‘Bayram’ değil ‘direniş günü’

Yaklaşık 8 milyon işçi açlık sınırının altında maaş alıyor, milyonlarca emekli geçinemiyor, memur ve işçi yoksulluk sınırının çok gerisinde. 1 Mayıs, sefaletin gölgesinde karşılanıyor.

Hükümet faizde direksiyonu kaybetti: 1 milyon liranın getirisi maaş gibi

Merkez Bankası’nın faiz artışı sonrası bankalar arasındaki yarış kızıştı. Vadeli mevduat faizleri yüzde 50’ye dayanırken, 1 milyon TL’nin 1 aylık getirisi adeta maaş gibi oldu. İşte banka banka güncel faiz oranları…

Ticari kredi faiz oranı tarihin en yüksek seviyesinde: Sıkı para politikası asıl şimdi başladı

Merkez Bankası Eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara TCMB’nin verilerine göre reel sektörün borçlandığı ticari kredi faiz oranının tarihin en yüksek seviyesine çıktığını belirterek sıkı para politikası duruşunun asıl şimdi başladığını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir