Hükümet faizde direksiyonu kaybetti: 1 milyon liranın getirisi maaş gibi

Türkiye’deki Bankalar Yüksek Faiz Oranlarıyla Mevduat Yarışına Girdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini artırmasının etkisiyle, bankalar arasındaki mevduat rekabeti tekrar hız kazandı. Özellikle 32 günlük kısa vadeli mevduat hesaplarında faiz oranları, bazı bankalarda yüzde 50’ye kadar yükselerek dikkat çekici seviyelere ulaştı.

Mevduat faizlerindeki bu yükseliş, tasarruf yapmayı tercih edenler için önemli bir fırsat sunarken, büyük miktarlarda parayı değerlendiren yatırımcılar için neredeyse maaşlarıyla yarışan getiriler sağlıyor. 

30 Nisan 2025 tarihinde güncellenen faiz oranlarına göre, 1 milyon TL tutarındaki mevduatın 1 aylık net getirisi, bazı bankalarda 37 bin TL’yi aşmış durumda.

İşte banka banka, 1 milyon TL’nin 32 günlük (1 aylık) vadeli faiz getirileri:

Bankalar arasındaki mevduat faiz yarışının hızlanması, tasarruf yapan vatandaşların yüzünü güldürürken, ekonomide faiz-fiyat dengesi üzerindeki baskıyı artırıyor.

Büyük miktarlardaki mevduat getirisi, pek çok kişinin ortalama maaşını yakalarken, küçük yatırımcılar da bu yüksek faiz oranlarından faydalanabilmek için farklı hesaplara yöneliyor. 

Ancak uzmanlar, kısa vadeli yatırımların yanı sıra enflasyona karşı reel getiri hesaplamalarının da önemsenmesi gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Ticari kredi faiz oranı tarihin en yüksek seviyesinde: Sıkı para politikası asıl şimdi başladı

Merkez Bankası Eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara TCMB’nin verilerine göre reel sektörün borçlandığı ticari kredi faiz oranının tarihin en yüksek seviyesine çıktığını belirterek sıkı para politikası duruşunun asıl şimdi başladığını belirtti.

Haizne Bakanı Bessent: İlk ticaret anlaşmalarından biri Hindistan ile olacak

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD’nin birçok önemli ticaret ortağının ABD tarifelerini önlemek için ‘çok iyi’ tekliflerde bulunduğunu ve imzalanacak ilk anlaşmalardan birinin Hindistan ile olabileceğini söyledi.

Bakan Uraloğlu: “Bakanlığımız sorumluluğundaki yerler deprem felaketini hasarsız atlattı”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bakanlığın sorumluluğundaki kara yolları, havalimanları, tren ve metrolar ile deniz yapılarının İstanbul’daki depremi hasarsız atlattığını belirterek, “Bu tablo, son 23 yılda Sayın Cumhurbaşkanı’mız liderliğinde, deprem gerçeğini merkeze alarak başlattığımız seferberliğin sonucudur.” dedi.

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

Osman Boyner’e hüzünlü veda

Önceki gün 99 yaşında vefat eden Boyner Holding ve TÜSİAD kurucu isimlerinden Osman Boyner dün son yolculuğuna uğurlandı.

‘Gıda enflasyonuna artık çözüm bulun’

ASO Başkanı Seyit Ardıç, yüksek gıda fiyatlarının yoksul ve orta gelirli halkın alım gücünü ciddi şekilde etkilediğini, gelir adaletsizliğini daha da bozduğunu belirtti. Ardıç, gıda enflasyonuna çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir