Enflasyon davranışları değiştirdi: Dışarıda yemek yiyen vatandaş artık tabak paylaşıyor

Yeme İçme Sektöründe Değişen Davranışlar: Menüler Küçülüyor ve Tabaklar Paylaşılıyor

Son iki yılın enflasyon verilerinde zam şampiyonları arasında yer alan lokanta ve restoranlarda maliyet artışı yüzde 65’e kadar yükseldi. Ancak, dışarıda yeme alışkanlığından vazgeçmeyen tüketicilerde değişim yaşandı. TURYİD Başkanı Kaya Demirer, 2024 yılının zorlu geçtiğini ve pandemi sonrası ekonomik krizle birlikte yeme içme sektöründe önemli davranış değişikliklerinin olduğunu belirtti.

Demirer, tüketicilerin dışarı çıkma alışkanlıklarını sürdürmesine rağmen, kişi başı harcamalarda ciddi bir düşüş yaşandığını vurguladı:

“Günlük misafir sayısında kayda değer bir azalma görmedik. Ancak, 2024 yılı boyunca aynı marka ve lokasyonlarda kişi sayısı, 2023 yılıyla benzer seviyelerde kalırken, kişi başı harcamalar yalnızca yüzde 15-20 oranında arttı. Buna karşın, gıda, personel, kira ve enerji giderleri gibi maliyetlerdeki artış oranı ise yüzde 60-65 arasında. Hane halkının ve kurumsal misafirlerin satın alma gücündeki düşüş nedeniyle daha az tüketime şahit olduk. Başlangıç, ana yemek ve tatlıdan oluşan üç tabaklı menüler yerini iki tabağa bıraktı ve hatta sıkça paylaşımlı tabaklar tercih edilmeye başlandı.”


Kızılcık Şerbeti kamera arkası: Nursema, Pembe, Fatih, Doğa ve diğer karakterler konuştu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir