Enflasyon beklentileri yükseldi: Vatandaş karamsar, piyasalar temkinli

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Açıkladı: Sektörel Enflasyon Beklentileri Revize Edildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan 2025 dönemine ait sektörel enflasyon beklentilerini kamuoyu ile paylaştı. Yapılan çalışmada, finansal ve reel sektör uzmanları ile imalat sanayi firmaları ve hanehalkının görüşleri derlendi. 12 ay sonrası enflasyon öngörülerinde yapılan incelemeler, tüm kesimlerde yukarı yönlü revizyonlar olduğunu gösterdi.

Piyasa Katılımcılarının Beklentisi Arttı

TCMB tarafından yapılan Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre, finansal ve reel sektördeki uzmanların 12 ay sonrası yıllık tüketici enflasyonu beklentisi bir önceki aya göre 1 puan artarak %25,6 seviyesine yükseldi. Bu artış, fiyat istikrarı beklentilerinin henüz tam anlamıyla oluşmadığını gösteriyor.

Reel Sektördeki Endişe Artıyor

İktisadi Yönelim Anketi’ne göre, imalat sanayi firmalarının 12 ay sonrası enflasyon beklentisi %41,7 seviyesine yükselerek 0,6 puanlık artış gösterdi. Bu durum, reel sektörün maliyet baskıları konusundaki kaygılarını yansıtıyor.

Hanehalkında Endişe Devam Ediyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) iş birliğiyle yapılan Tüketici Eğilim Anketi’ne göre, hanehalkının enflasyon beklentisi %59,3 seviyesinde değişmeden kaldı. Ancak dikkat çeken nokta, enflasyonun düşeceğine inanan hanehalkı oranında yaşanan düşüş. Bu oran Nisan ayında %27,2’ye gerileyerek Mart ayına göre 4,1 puan azaldı. Bu durum, halkın enflasyonla mücadele konusundaki güveninin azaldığına işaret ediyor.

Beklentiler Arasındaki Uçurum Genişliyor

TCMB verilerine göre, finansal kesim iyimser bir iyileşme beklerken, reel sektör yüksek enflasyonun devam edeceğini düşünüyor. Öte yandan, hanehalkının büyük çoğunluğu hala ciddi bir fiyat artışı bekliyor.

Related Posts

2 milyon TL’nin aylık faizi 77 bin TL’yi aştı! Banka banka güncel getiri listesi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kararıyla, yatırım fonları ve TL mevduatlara uygulanan yüzde 15’lik stopaj oranı 3 ay daha uzatıldı. Bu gelişmeyle birlikte faiz oranlarında hareketlilik yaşanırken, bankaların sunduğu en yüksek mevduat getirileri dikkat çekiyor. Peki hangi banka en yüksek faiz oranını veriyor? 2 milyon TL’lik mevduatın aylık getirisi ne kadar?

Depremi fırsata çevirdiler: Fiyatlar uçtu

İstanbul’da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, şehirde yaşayanlar daha güvenli bölgelere yönelmeye başladı… Bu hareketlilik, Çatalca, Silivri, Arnavutköy ile Tekirdağ’ın Çorlu ve Marmara Ereğlisi ilçelerinde arsa ve tarla fiyatlarını hızla yükseltti…

Apple’dan beklentilerin üzerinde gelir

Apple, 2025 mali yılının ikinci çeyreğinde 95,4 milyar dolarlık gelir ve 24,8 milyar dolar net kar açıkladı. iPhone satışlarının yüzde 2 artış göstermesi dikkat çekerken, şirketin maliyeti küresel tarifeler nedeniyle 900 milyon dolar artabilir.

IMF’den kritik Türkiye raporu: Dolar tahmini 45 lirayı aştı

IMF’nin büyüme tahmini yüzde 2.7, yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 31 iken, OVP yüzde 4 büyüme ve yüzde 17.5 enflasyon öngörüyor. Ayrıca IMF’ye göre dolar yıl sonu 45.2 lirayı aşabilir.

ABD ile Ukrayna arasında “ekonomik ortaklık” anlaşması

ABD Hazine Bakanlığı, ABD ile Ukrayna arasında “ekonomik ortaklık” anlaşması imzalandığını duyururken, anlaşmanın bugüne kadarki askeri ve finansal desteği karşılığında ABD’ye Ukrayna’nın doğal kaynaklarına erişim imkanı sağlayacağı belirtildi.

Gece yarısı sürpriz mevduat faizi kararı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile yatırım fonları ve kısa vadeli TL mevduatları için uygulanan yüzde 15’lik stopaj oranını 3 ay süreyle uzattı. Uluslararası finans kuruluşları, 19 Mart operasyonlarının ardından ekonomi yönetiminin stopaj oranlarını düşürebileceğini öne sürmüştü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir