Asya’da savunma şirketi hisselerinde artış

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Jeopolitik Gerilimlerin Yarattığı Küresel Riskler

Hindistan ve Pakistan arasındaki jeopolitik gerginliklerin artması, küresel çapta jeopolitik risklerin yükselmesine neden olmaktadır. Hindistan, 22 Nisan’da Pahalgam bölgesinde gerçekleşen ve 26 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısına karşılık olarak 6 Mayıs’ta Pakistan toprakları ile Pakistan’ın kontrolündeki Azad Keşmir bölgesine füze saldırıları düzenlemişti.

Hint ordusu, 9 hedefe yönelik başarılı bir şekilde saldırı gerçekleştirdiğini açıklarken, Islamabad yönetimi ise saldırılarda 26 kişinin hayatını kaybettiğini ve 46 kişinin yaralandığını duyurmuştu. Pakistan ordusu, Hindistan’ın saldırısı sırasında 5 savaş uçağını düşürdüğünü iddia etmişti fakat Yeni Delhi yönetimi bu iddiayı yalanlamıştı.

Pakistan’ın sınır ötesi saldırılarında Cammu Keşmir’de 12 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, Pakistan Savunma Bakanı Khavaja Muhammed Asıf ise gerilimin artmasının nükleer bir savaşa yol açabileceği uyarısında bulunmuştu.

Artan gerilim, Asya’daki savunma ve havacılık şirketlerinin hisselerinde yükselişe neden olmuştu. Savunma sanayi şirketlerinin borsalardaki performansları incelendiğinde Güney Koreli şirketler Hanwha Aerospace ve HLB Co’nun yatırımcısına kazanç sağladığı görülmüştü.

Jeopolitik risklerin artmasıyla Asya’daki savunma sanayi şirketlerinin savunma harcamalarına daha fazla odaklanması beklenirken, ABD ve Avrupa merkezli şirketlerin hisse fiyatlarına ise henüz yansımamıştı. ABD merkezli şirketler L3 Harris Technologies ve Lockheed Martin’in hisselerinde artış yaşanırken, diğer şirketlerin hisselerinde ise değer kayıpları yaşanmıştı.

Genel olarak, Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilimin küresel çapta jeopolitik riskleri artırdığı ve savunma sanayi şirketlerinin hisselerinde dalgalanmalara yol açtığı görülmekteydi.

Related Posts

İstanbul’da yaşamak için 4 asgari ücret bile yetmiyor

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) nisan ayında İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyetini 90 bin 32 TL olarak hesapladı. İstanbul’da yaşamın maliyeti geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51,7, bir önceki aya göre ise yüzde 2,9 …

Mersin’de 127 litre sahte içki ele geçirildi

Mersin’de 127 litre sahte içki ele geçirildi

ABD’li şirketten korkutan ekonomi mesajı

ABD’li perakende devi Walmart, Çin’den gelen ürünlere yönelik yüksek gümrük vergilerinin fiyat artışına yol açabileceği uyarısında bulundu. CFO Rainey, bu durumun tüketicilere yansıyacağını ve haziran ayında etkisinin daha da belirginleşeceğini söyledi.

Çin’den ABD’ye konteyner akını: Tarife uzlaşması etkisini gösterdi

ABD ve Çinli yetkililerin 10-11 Mayıs tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleştirdiği müzakerelerde, gümrük tarifelerinin artırılmasının geçici olarak durdurulması yönünde alınan kararın ardından, Çin’den ABD’ye yapılan konteyner siparişlerinde yaklaşık üç katlık bir artış yaşandığı bildirildi.

AB’den tarıma güçlü adım! Çiftçiye milyarlık yeni paket…

AB Komisyonundan yapılan açıklamada, üye ülkelerdeki çiftçileri desteklemek ve rekabet güçlerini artırmak için Ortak Tarım Politikası’nı basitleştirmek üzere torba yasa teklifi hazırlandığı bildirildi. Açıklamada, torba yasanın çiftçilerin idari …

Mevduat faiz oranları son dört ayın zirvesinde: 5 milyon TL’nin getirisi fırladı

Son haftalarda yükselişe geçen mevduat faiz oranları, Merkez Bankası’nın Türk Lirası’na geçişi teşvik edici adımlar atmasıyla dikkat çekiyor. 2025 yılının ilk aylarında düşüş eğiliminde seyreden faizler, Mart ayında alınan yeni kararlarla hızlı bir artış gösterdi. Bugün itibarıyla, TL mevduat faiz oranları son dört ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve bankalar arasındaki rekabet de daha cazip faiz oranlarına zemin hazırladı. 5 milyon TL’nin 6 ay vadeli mevduat faiz getirisi de fırladı…