Artış kontrolden çıktı: Yüzde 700’ü aştı

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç: Çiğ Süt Üreticisi Zarar Ediyor

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, yaklaşan Ulusal Süt Konseyi toplantısı öncesi, “Çiğ süt için açıklanan fiyat üretim maliyetinin gerisinde. Üretici litre başına zarar ediyor, bu düzen çiftçiyi değil borcu yaşatıyor” diye konuştu.

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, çiğ süt üreticisinin artan maliyetler karşısında ayakta kalmakta zorlandığını belirterek, Ulusal Süt Konseyi’nin haziran ayında yapacağı yeni fiyat değerlendirmesi öncesi açıklamalarda bulundu.

“ÜRETİCİ HER LİTRE SÜTTE 3 İLA 4 LİRA ZARAR EDİYOR

Ulusal Süt Konseyi’nin, 19 Mart’taki toplantısında, 17,15 TL olan çiğ süt tavsiye fiyatının sabit tutulmasının, üretim maliyetlerinin gerisinde kaldığını belirten Aşkın Genç,

“Bugün üretici her litre sütte 3 ila 4 lira zarar ediyor. Süt satmak kazanç değil, zararın adı haline geldi. Artan hayat pahalılığı ve ağır girdi maliyetleri karşısında üretici artık krediyle ayakta duruyor. Bu tablo sadece kırsaldaki üretimi değil, gıda güvenliğini de tehdit ediyor.”

“ÜRETİM MALİYETİ YÜZDE 720 ARTTI”

Genç’in hazırladığı, 2020–2025 yılları arasındaki çiğ süt fiyatı ile üretim maliyeti verilerini içeren tabloda yer alan karşılaştırmaya göre, tavsiye edilen fiyat ile maliyet arasında yıllardır süren bir makas dikkat çekiyor.

Aşkın Genç, tabloya ilişkin,

“Tavsiye edilen fiyat son beş yılda yüzde 645 oranında artış gösterdi. Ama aynı dönemde üretim maliyeti yüzde 720 arttı. Üretici sadece girdi enflasyonuna çalışıyor. Artan fiyatlar üreticiye değil, aracıya kazandırıyor. Kağıt üzerinde fiyatlar artıyor gibi görünüyor ama gerçekte üreticinin kazancı her yıl daha da azalıyor. Aradaki bu makas çiftçiyi üretimden uzaklaştırıyor.”

“SADECE SÜT ÜRETİCİSİ DEĞİL, ET VE YEM PİYASASI DA ÇÖKER”

Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt tavsiye fiyatını üçer aylık dönemlerde değerlendirdiğini hatırlatan Genç, haziran ayındaki toplantının kritik olduğunu vurgulayarak,

“Haziran ayı sadece fiyat belirleme değil, üreticinin kaderinin çizileceği bir tarihtir. Fiyatlar maliyetin altında kalırsa sadece süt üreticisi değil, et ve yem piyasası da çöker. Zincirleme bir çöküşün önüne geçmek için fiyatlar gerçek maliyet üzerinden belirlenmelidir.”

“YEM DESTEĞİ YOKSA ÜRETİCİ YOK”

Süt üretiminde en büyük payı oluşturan yem maliyetinin son bir yılda yüzde 50’den fazla arttığını ifade eden Genç, mazot, gübre, enerji ve işçilikteki artışlarla birlikte üreticinin nefes alamaz hale geldiğini belirterek,

“Yem desteği yoksa üretici yok. Mazotu vergiyle, gübreyi dövizle satarsan çiftçinin rekabet şansı kalmaz. Bugün süt tedarik zinciri değil, borç zinciriyle yürüyor.”

Related Posts

Bakan Kacır: Türkiye’yi yapay zeka devrimine liderlik eden ülkelerden biri haline getireceğiz

TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı Sözleşme İmza Töreni’nde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye’de hiper ölçek veri merkezlerinin kurulmasını hızlandıracağız. Türkiye’yi yapay zeka devrimine liderlik eden ülkelerden biri haline getirmek için çalışmalarımızı hız kesmeden devam ettireceğiz” dedi.

Kayıt yaptırmayan sürücülere dev cezalar yolda: Bugün son gün!

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulaması bugün itibarıyla zorunlu oldu. Sisteme kayıt yaptırmayan ticari araç sahipleri, vergi avantajlarından mahrum kalacak ve yüksek para cezalarıyla karşılaşacak.

Türkiye’de fiyatlar uçtu: Kandilli’deki villa, İskoçya’da şatolu adaya denk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 2025 Mayıs ayı verilerine göre, Konut Fiyat Endeksi yıllık bazda yüzde 32,3 oranında artarken, son üç yılda konut fiyatlarında toplamda yüzde 600’ü aşan bir yükseliş kaydedildi. İstanbul’da bazı ilçelerde …

Yoksulluk artar işsiz sayısı katlanır

CHP’ye açılan kurultay davası, gündemin ilk sırasında. Ekonomistler pazartesi günü olası kurultay iptalinin krizi derinleştireceğini ve yoksulluğu artıracağını vurguladı.

Emekliye Ankara kulislerinden kötü haber: Ne zam ne refah payı

SGK Uzmanı İsa Karakaş Ankara kulislerinde emekliye seyyanen zam ve refah payının verileceğine dair olumlu bir havanın olmadığını söyledi.

Bakan Bayraktar, Şanlıurfa’daki enerji sorunlarının çözümü için gerekli çalışmaların yürütüldüğünü bildirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar ve Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Şanlıurfa’da elektrik tüketiminin artmasıyla meydana gelen sorunları ele almak üzere Bakanlıkta bir araya geldiklerini bildirdi.