Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir





Göğüs Hastalıkları Uzmanı: Kronik Solunum Yolu Hastalıkları Erken Teşhis Edilmeli

Göğüs Hastalıkları Uzmanı: Kronik Solunum Yolu Hastalıkları Erken Teşhis Edilmeli

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, KOAH, akciğer sertleşmesi gibi kronik solunum yolu hastalıklarının genellikle erken dönemde teşhis edilemediğini belirterek, nefes darlığı gibi şikayetlerin önemsenmemesi durumunda ciddi hastalıkların geç tanı alabileceğine dikkat çekti.

Özlü, “Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), akciğer sertleşmesi gibi kronik akciğer hastalığı olan hastalarımızın çoğunu maalesef erken dönemde yakalayamıyoruz. Bunun sebeplerinde bir tanesi de hastalarımızın belirtilerin ortaya çıktığı erken dönemde bu hastalığı fark edip hekime gelmekte gecikmeleridir. Bu hastalıkların ilk belirtisi nefes darlığıdır. Bu nefes darlığı ağır eforlar karşısında ortaya çıkıyor. Örneğin; merdiven çıkarken, yokuş tırmanırken, yük taşırken ya da tempolu yürüyüşte ortaya çıkıyor. Fakat hastalar bunu bir semptom olarak algılayamıyorlar. Nefes darlığı hissettiğinde yavaşlayarak, mola vererek, temposunu düşürerek kendini bu duruma adapte ediyor. Bu şekilde daha rahat hissederek semptomu geciktiriyor ve hekime gelme ihtiyacı hissetmiyor” ifadelerini kullandı.

‘YASTIĞI YÜKSELTMEK ÇÖZÜM DEĞİL’

Gece saatlerinde ortaya çıkan nefes darlığının da göz ardı edilmemesi gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Özlü, “Hastaların önemli bir kısmında ise nefes darlığı gece ortaya çıkar. Özellikle yatağa girdikten sonra nefes darlığı olur. Hasta bununla başa çıkabilmek için, yastığını yükselterek yarı oturur vaziyette nefes darlığını hissetmeyecek şekilde kendini ayarlıyor. Bu da hastamın adaptasyon mekanizmasıdır. Bundan dolayı da hekime gelmekte gecikiyor. Oysa ne tempoyu azaltmak ne de yastığı yükseltmek çözüm değil. Aslında yapılması gereken şey nefes darlığının sebebinin bulunmasıdır” dedi.

‘NEFES DARLIĞI HİSSEDİYORSANIZ SEBEBİNİ ARAŞTIRIN’

Özlü, tanının geç konulmasının tedavi şansını azaltabileceğini vurgulayarak, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” diye konuştu.


Related Posts

Dubai’den geldiği Bursa Şehir Hastanesi’nde, sağlığına kavuştu

Kalp yetmezliği şikâyetiyle Dubai’den gelerek Bursa Şehir Hastanesi’ne başvuran Kathleen Kaye Concepcion Alcos (33), minimal invaziv yöntemle gerçekleştirilen başarılı ameliyatla sağlığına kavuştu.

Evli olmak kaygıyı azaltıyor mu? Bekarlar üzerindeki etkisi şaşırttı

İstanbul Aile Vakfı’nın 4 bin 500 kişiyle yaptığı araştırmaya göre, evli bireylerin bekarlara kıyasla daha az kaygılı olduğu tespit edildi. Uzmanlar geciken evliliklerin psikolojik ve fiziksel riskler barındırdığına dikkat çekti.

Uyurken ısıran sinek nasıl felç bıraktı? Kuşlardan alıp taşımış: Aşısı da ilacı da yok

Mehmet Emir Özbakan, gayet sağlıklı ve hareketli bir bebekti. Ta ki uyurken Batı Nil virüsü taşıyan bir sivrisinek tarafından ısırılana kadar. Bu durum küçük çocuğun daha 1 buçuk yaşındayken yatağa bağımlı hale gelip hortumla beslenmesine neden oldu. Peki, bir sinek çocuğu nasıl bu hale getirmiş olabilirdi? Uzmanlar, tüm detaylarıyla anlattı.

Uzmanından “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor” uyarısı: Kalp hastaları hangi önlemleri almalı?

Uzmanından “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor” uyarısı: Kalp hastaları hangi önlemleri almalı?

Bill Gates, servetinin yüzde 99’unu Gates Vakfı’na bağışlıyor

ABD’de Microsoft’un kurucu ortağı milyarder iş insanı Bill Gates, kişisel servetinin yüzde 99’unu sağlık ve eğitim alanında çalışmalar yürüten Gates Vakfı’na bağışlayacağını açıkladı.

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.