Enflasyon tahmini yine tutmadı: 7 yıllık rötar… Erdoğan çok kızacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, İstanbul’da “Enflasyon Raporu 2025-I”in bilgilendirme toplantısında yılın ilk enflasyon raporu sunumunu gerçekleştirdi. Merkez Bankası’nın 8 Kasım 2024 tarihinde açıkladığı son enflasyon raporunda, 2025 yıl sonu tahmini yüzde 14’ten yüzde 21’e yükseltilmişti. Karahan, bugünkü açıklamasında Merkez Bankası’nın 2025 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 21’den yüzde 24’e yükselttiğini aktardı.

HEDEFLER TUTMADI

İktidar, tek haneli enflasyon için 2018’de 2020 yılı sonunu işaret etti. Bu hedet gerçekleştirilemedi. Donrasında tek haneli enflasyon için 2023 yılı işaret edildi. Hedef gerçekleştirilemeyince ekonomi politilalarında köklü değişikliğe gidildi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ikinci kalkınma planı olan ve 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı’na göre, 2028’de enflasyonun yüzde 4,7’ye indirilmesi bekleniyordu. Ancak Merkez Bankası’nın piyasa katılımcıları ile oluşturduğu yıllık enflasyon beklentilerinde 5 yıl sonrası (2030) için beklenti yüzde 11,04 olarak gerçekleşti.

Öte yandan Mehmet Şimşek geçen haziran ayında yaptığı açıklamada, enflasyonun 2024 sonunda düşük yüzde 40 seviyesi ya da yüksek yüzde 30’lu seviyelere, 2025 yılında yüzde 10’lar seviyesine ve 2026’da tek haneli rakamlara ineceğini söylemişti.

KARAHAN’IN AÇIKLAMALARI

Karahan’ın sunumunda öne çıkan ifadeler şöyle:

Dezenflasyon sürecimiz devam ediyor. Makro ekonomik göstergeler taleple uyumlu seyrediyor. Enflasyonun ana eğilimindeki düşüş devam ediyor.

Küresel büyümede toparlama öngörümüzü koruyoruz.

Enflasyon görünümüne bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankaları faiz indirimlerini sürdürüyor.

Türkiye’de büyümenin kompozisyonunda dengeli seyir devam etti. Üretim göstergeleri iktisadi faaliyette toparlanmaya işaret ediyor.

Mal talebine ilişkin göstergeler yurt içi talebin ılımlı seyrettiğini gösteriyor. Saha gözlemleri de iç talepteki ılımlı seyri teyit etmekte.

Çıktı açığı üçüncü çeyrekten itibaren negatif seyrediyor. Çıktı açığı önümüzdeki dönemde negatif seyrederek dezenflasyon sürecinin önemli bileşeni olmaya devam edecek.

Önümüzdeki dönemde ise cari açıkta bir artış bekliyoruz. Ancak, söz konusu artış sıkı parasal duruşumuzun etkisiyle, sınırlı olacak. Milli gelire oranla cari açığın 2025 yılında tarihsel ortalamasının altında seyretmeye devam edeceğini öngörüyoruz.

Enflasyonun ana eğilimindeki düşüş son çeyrekte de devam etti. Ana eğilim ocak ayında ise öngörülerimizle uyumlu olarak yükseldi.

Ocak ayında, zamana bağlı fiyatlama yapan grupta daha yüksek bir fiyat artışı gerçekleşti. Duruma bağlı fiyat belirleyen kalemlerde ise fiyat artış oranı geçmiş yıla kıyasla daha düşük seyrediyor.

Resmi sağlık muayene katılım paylarında 2017 yılından bu yana ilk defa artışa gidildi. Yüksek oranda gerçekleşen bu artışın ocak ayı tüketici enflasyonuna etkisi 0,6 puan oldu. Ayrıca, düzenlemenin şubat ayı enflasyonuna sarkan etkileri de olacak.

KİRA ENFLASYONU YÜKSEK

Kira enflasyonunun yüksek olmakla beraber yavaşlama eğiliminde olduğunu görüyoruz. Ocak ayında aylık kira enflasyonundaki dönemsel artış, kira sözleşme yenileme oranındaki yükselişten kaynaklanıyor.

Temel mallarda olmak üzere tüketici enflasyonu üzerinde üretici fiyatlarından gelen baskının ılımlı olduğunu söyleyebiliriz.

Son dönemde, tüketici ve firmaların enflasyon beklentilerindeki gerilemenin belirginleştiğini izliyoruz. Para politikasındaki kararlı duruşumuzla, beklentilerdeki düzelme devam edecek.

Parasal aktarımın etkinliğini makroihtiyati tedbirler ve likidite yönetimi ile destekliyoruz. Piyasada oluşan likidite fazlasını zorunlu karşılıklar ve mevcut diğer araçlarımızı kullanarak sterilize ediyoruz.

Para politikası duruşumuz ve makroihtiyati çerçeve sayesinde mevduat faizlerinin seviyesi, Türk lirasına geçişi ve tasarrufları desteklemeyi sürdürüyor.

KKM’nin mevcut seviyesi düşünüldüğünde, bu uygulamayı yıl içerisinde tüzel kişileri önceleyecek şekilde sonlandırmayı planlıyoruz.

Yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirasına olan güveninin artması rezervlerimize olumlu yansımaya devam ediyor.

Orta vadeli tahminlerimizi oluştururken, enflasyon görünümünde kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar, para politikasındaki sıkı duruşu sürdüreceğimizi esas aldık. Ayrıca, ekonomi politikalarındaki eşgüdümün de artarak devam edeceğini tahminlerimize yansıttık.

TCMB, 2025 YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİNİ YÜZDE 21’DEN YÜZDE 24’E YÜKSELTTİ

Enflasyon 2025 için %24, 2026 için %12 ve 2027 için %8 olarak tahmin edilmektedir.

Enflasyonun 2027 yılında yüzde 8’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasını hedefliyoruz.

2025 yılındaki tahmin güncellemesinde, para politikasının görece etki alanı dışında kalan unsurlar belirleyici oldu.

Bu revizyon para politikasının görece etki alanı dışındaki unsurlardan kaynaklanıyor. Bu nedenle, para politikası duruşuna ilişkin herhangi bir gevşeme sinyali taşımıyor.

2025 tahminimizdeki güncellemenin beklentiler üzerinden gelebilecek muhtemel ikincil etkilerinin, parasal duruştaki sıkılıkla telafi edileceği bir görünüm altında, 2026 tahminimizi değiştirmedik.

Para politikasındaki sıkı duruşumuzu enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdüreceğiz.

Dezenflasyon sürecinde, enflasyonu belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme