4 ayda 5 bin 757 şirket kapandı!

TOBB, 2025 Nisan Ayına Ait Şirket İstatistiklerini Açıkladı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2025 yılı Nisan ayına ait kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini yayımladı. Verilere göre, Türkiye genelinde şirket kuruluşları yıllık bazda arttı ancak bir önceki aya göre düşüş yaşandı.

Kapanan Şirket Oranı %39,5

Nisan 2025’te kurulan şirket sayısı geçen yıla göre %18,5 artarken gerçek kişi ticari işletme sayısında %58,5’lik bir artış kaydedildi. Kooperatif sayısı ise %28,7 azaldı. Kapanan şirket sayısı %39,5 artarken kapanan gerçek kişi işletme sayısı %6,2 yükseldi. Kapanan kooperatif sayısı ise sabit kaldı.

Aylık Bazda Kuruluşlar Azalırken Kapanışlar Hızlandı

Mart ayına göre Nisan’da kurulan şirket sayısı %9,4, gerçek kişi ticari işletme sayısı %11,7, kooperatif sayısı ise %29,1 azaldı. Kapanan şirket sayısında %33,5’lik artış yaşanırken kapanan kooperatiflerde %23,3 artış, kapanan gerçek kişi işletmelerde ise %14,5 azalış görüldü.

%37 İstanbul, %11 Ankara, %5 İzmir

Nisan ayında kurulan toplam 7.719 şirket ve kooperatifin %88’i limited, %10,3’ü anonim, %1,7’si kooperatif statüsünde kuruldu. Bu kuruluşların %37,3’ü İstanbul, %11,2’si Ankara, %5,9’u ise İzmir’de gerçekleşti. Ardahan ise bu ay hiç şirket kuruluşu gerçekleştirmeyen tek il konumunda.

Gerçek Kişi İşletmelerde En Çok Faaliyet Gösteren Sektör İnşaat

Kurulan şirket ve kooperatiflerin 2.460’ı ticaret, 1.150’si inşaat, 966’sı imalat sektöründe faaliyet göstermek üzere kuruldu. Gerçek kişi işletmelerde en çok faaliyet gösteren sektör yine inşaat (529 işletme) oldu. Kurulan 129 kooperatifin 79’u konut yapı kooperatifi olarak kaydedildi.

2025 yılının ilk dört ayında toplam 36.793 şirket ve kooperatif kuruldu. Bu şirketlerin %87,5’i limited, %10,7’si anonim şeklinde faaliyete geçti. Nisan ayında kurulan şirketlerin sermaye toplamı bir önceki aya göre %5 arttı.

Yabancı Ortaklı Şirketlerin Toplam Sermayesinin %72’si Yabancı Ortaklara Ait

Nisan’da kurulan 455 yabancı ortak sermayeli şirketin %58,5’i Türkiye ortaklı iken İran (%19) ve Çin (%16) menşeli girişimler dikkat çekti. Bu şirketlerin %87,5’i limited, %12,5’i anonim şeklinde kuruldu. Yabancı ortaklı şirketlerin toplam sermayesinin %72’si yabancı ortaklara ait.

Kapanan şirket ve kooperatiflerin çoğunluğu perakende ticaret, imalat ve inşaat sektörlerinden oluştu. Gerçek kişi işletmelerde de benzer dağılım görüldü.

Related Posts

KKM bakiyesi 600 milyar TL’nin altına geriledi

KKM bakiyesi 600 milyar TL’nin altına geriledi

CHP’den sert damga vergisi tepkisi: ‘Vergi geliri olan kişiden alınır’

CHP’li Ali Öztunç, işsizlik ödeneğinden kesilen damga vergisine tepki gösterdi. İşsizlik Fonu’nun amacına uygun kullanılmadığını savunan Öztunç, kaynağın büyük bölümünün işverene aktarıldığını belirtti. Verginin işsizden alınmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Borsa güne düşüşle başladı

Borsa güne düşüşle başladı

‘Mühendis Kızlar’ projesi İspanya’da

Limak Vakfı tarafından 2015 yılında hayata geçirilen Türkiye’nin Mühendis Kızları projesinin yurt dışı yapılanması olan Global Engineer Girls girişimi ‘kız kardeşlik’ ağını dünya çapında büyütmeye devam ediyor.

Dev fabrikaya talip yok: Üretim bitebilir, yüzlerce kişi işsiz kalabilir

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişi, iflas eden akü üreticisi Northvolt AB’nin daha önce bir alıcı bulamaması halinde İsveç’in kuzeyinde kalan son fabrikasında üretimi Haziran ayı sonunda durduracağını söyledi. ALICI ÇIKMADI Skelleftea’daki fabrika …

Kargo devi satılmıştı, adı değişiyor: Yeni dönem resmen başladı

Türkiye’nin önemli kargo şirketleri arasında yer alan MNG Kargo, 2023 yılında dünyanın en büyük kargo şirketlerinden DHL’e satılmıştı. MNG Kargo’nun entegrasyonu, DHL Group’un e-ticaret lojistiği alanındaki uzman şirketi DHL eCommerce yönetiminde …